Whatsapp

Collageen, wat is dat? En waar is het goed voor?

Collageen, wat is dat? En waar is het goed voor?

Collageen is een bouwsteen die zich onder andere bevindt in je huid, haar, nagels, spieren, botten en bindweefsel. Waarom is collageen zo belangrijk voor je huid en wat kun je eraan doen om de aanmaak van collageen te stimuleren? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is collageen?

Collageen is, samen met elastine, een eiwit dat essentieel is voor een gezonde, soepele en jeugdige huid. Het helpt de huidcellen aan elkaar te hechten waardoor de huid soepel, stevig en veerkrachtig is. Collageen is de Griekse vertaling van lijm. 

Het gewicht van je huid bestaat voor wel 75% uit collageen. 


Waar bevindt collageen zich in je huid?

Je huid bestaat uit 3 lagen:
1.    Opperhuid
2.    Lederhuid
3.    Onderhuids bindweefsel.

waarom collageen?
 
De opperhuid beschermt je lichaam tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan de zon, vochtverlies en luchtvervuiling.

De tweede laag is de lederhuid. Hier bevinden zich collageen- en elastine vezels. De fibroblasten in deze laag zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen en elastine. Je kunt ze zien als de fabriekjes die deze vezels aanmaken. Zij zorgen voor de stevigheid en flexibiliteit van de huid en andere organen. 


Collageen en huidveroudering

Collageen en huidveroudering hebben een belangrijk verband met elkaar. Naarmate we ouder worden maakt je lichaam steeds minder collageen aan. Dit proces begint rond je 25-30e levensjaar. Tegen de tijd dat je midden 40 bent is er al 30% minder collageen in je huid aanwezig. Met huidveroudering als gevolg: zichtbare huidverslapping, fijne lijntjes en rimpels.

Externe factoren zoals roken, luchtvervuiling, Uv-straling, stress, ongezonde voeding en slecht slapen versnellen dit proces ook nog eens. Vooral zon heeft veel invloed op de afbraak van collageen- en elastine vezels. 


Waarom collageen?

Waarom is collageen belangrijk voor je huid en wil je de aanmaak van collageen stimuleren?
Heb je wel eens een elastiek (zo’n brede van de post) in de zon gelegd? Na verloop van tijd is dit materiaal niet meer zo flexibel en zal de elastiek knappen als je deze uit elkaar trekt. Dat is precies wat er gebeurt met deze vezels als er te veel zonschade is opgelopen in de huid. 

Niet echt een vrolijk verhaal dus. Maar we kunnen dit proces wel degelijk beïnvloeden. Het is namelijk mogelijk om de collageenaanmaak te stimuleren waardoor je huid nieuw collageen- en elastine aanmaakt, maar ook om dit proces te vertragen!


Collageen aanvullen met collageenpoeder of crème?

Aanvullen is lastig. Je hoort en leest momenteel veel over collageenpoeders en crèmes die collageen toevoegen aan de huid. Helaas is het niet zo makkelijk. Een skincare product kan namelijk niet dieper komen dan de opperhuid. En zoals je nu weet bevindt het collageen en elastine zich in de lederhuid. Collageen toevoegen via een collageenpoeder of crème is dus onmogelijk.


Hoe stimuleer je de collageen aanmaak?

Wil je kwalitatief, gezond collageen aanmaken dan is het belangrijk om je huid vooral te voorzien van de nodige bouwstenen. Hiermee gaat je huid vervolgens zelf aan de slag om collageen en elastine aan te maken. Op deze manier maakt je huid collageen aan dat van goede kwaliteit is en niet direct zal worden afgebroken.Collageen bouwstenen

Om te begrijpen wat je huid nodig heeft is het waardevol om te begrijpen hoe collageen wordt gemaakt door je huid:

Een collageenvezel is een eiwit. Ook wel bekend als proteïne. Wanneer de huid een proteïne wil vormen heeft deze eerst aminozuren nodig. Aminozuren zijn bouwstenen voor een proteïne.
Deze aminozuren haal je uit je voeding. Denk hierbij aan vlees, vis, zuivel, peulvruchten, noten en zaden.
Om dit proces te ondersteunen kun je het door middel van supplementen efficiënter laten verlopen. Met de juiste supplementen bescherm je tevens de nieuw aangemaakte collageen- en elastinevezels, zodat deze niet weer worden afgebroken.

Waarom door supplementen? Supplementen komen via de bloedbaan in de lederhuid terecht. Precies, daar waar de collageen- en elastinevezels zich bevinden en worden aangemaakt!

Een (vegan) supplement wat de juiste aminozuren bevat voor de aanmaak en bescherming van collageen is Skin Collagen Support of Skin Collagen Synergy van Advanced Nutrition Programme. Deze supplementen bevatten een synergie van vijf ingrediënten (vitamine C, zink, MSM, druivenpitextract en meloenconcentraat) en helpen het collageen op te bouwen en te beschermen zodat de huid soepel en jeugdig blijft. Deze slimme cocktail wordt ondersteund door meer dan 150 studies over de doeltreffende werking van de ingrediënten op de huid. 

aminozuren, peptide omzetten naar proteïne

Het belang van peptiden voor de aanmaak van collageen

Maar met alleen aminozuren kan je huid nog geen collageen proteïne maken. Hier heeft je huid peptiden voor nodig. Peptiden zijn boodschappers die processen in je huid kunnen aanzetten, of ongewenste processen kunnen uitzetten. In dit geval wil je de collageen aanmaak dus aanzetten. Peptiden haal je uit skincare producten. Deze komen weliswaar niet tot in de lederhuid, maar peptiden kunnen wel signalen afgeven aan de lederhuid waardoor de aanmaak van collageen zal worden geactiveerd. Voeg dus producten met peptiden toe aan je huidroutine thuis als je graag wilt werken op de collageen aanmaak!


Stimuleren van fibroblasten

Oke, dus met aminozuren uit supplementen en peptiden uit mijn producten kan ik collageen aanmaken?
Ja absoluut! Er is alleen nog 1 maar. Naarmate we ouder worden is onze huid steeds minder goed in staat om nieuw collageen aan te maken. Je fibroblasten (fabriekjes van collageen en elastine) worden namelijk wat lui. Wil je kwalitatief, gezond collageen aanmaken? Dan is het essentieel om deze fibroblasten te stimuleren en te activeren! Dit doe je door middel van behandelingen. Denk hierbij aan microneedling, bindweefselmassage of LED-therapie.

Heb je de juiste bouwstenen in je huid en een actieve fibroblast dan heb je de perfecte omstandigheden gecreëerd voor de aanmaak van nieuw collageen- en elastine. En dat heeft als gevolg een stevigere huid, een jeugdigere uitstraling, maar ook een gezondere huid!

aminozuur peptide collageen aanmaak

Een gezonde huid door collageen

Je denkt nu misschien dat collageen alleen helpt tegen huidveroudering. Maar niets is minder waar. Wist je bijvoorbeeld dat je vaatwanden ook uit collageen bestaan? Heb je last van een hele gevoelige huid, couperose of zelfs rosacea? Dan adviseren we je altijd om te werken aan je collageenproductie. Hiermee maak je namelijk je vaatwanden sterker. Enorm belangrijk wanneer je last hebt van deze huidzorgen. Of denk eens aan acne. Om een litteken goed te kunnen genezen heeft je lichaam ook weer collageen nodig. Maar ook na een zwangerschap kan je huid een steuntje in de rug gebruiken om weer mooi terug te veren. Eigenlijk kunnen we dus wel stellen dat het voor iedere huid waardevol is om de collageenproductie te stimuleren. 


Je nieuwe, gezonde collageen beschermen

Je weet nu hoe collageen wordt aangemaakt en waardoor het wordt afgebroken. Maar zoals we eerder hebben benoemd is het ook belangrijk om die nieuwe collageen vezels te beschermen zodat je niet dweilt met de kraan open. Een paar tips om je huid jeugdig en gezond te houden:
 • Draag iedere dag een goede zonbescherming. Breng deze iedere 2 uur aan. Met SPF is het regelmatig aanbrengen, belangrijker dan de hoogte van de factor.
 • Eet veel eiwitten, groente en fruit om zo je lichaam te voorzien van de nodige aminozuren en antioxidanten.
 • Eet zo min mogelijk suikers. Deze breken de collageen- en elastine vezels af.
 • Gebruik hoogwaardige producten met peptiden en andere collageenstimulerende ingrediënten.
 • Kies voor supplementen die bouwstenen bevatten en geen kant- en klaar collageen. Want, zoals je nu weet, kan je huid hier geen gezond, houdbaar collageen mee maken.


Onze favoriete skincare producten voor het aanmaken van kwalitatief gezond collageen

We horen je denken: '​​​​​​maar welke producten bevatten dan die werkstoffen?' 
Hierbij onze favoriete producten per merk op een rijtje gezet:
 

ADVANCED NUTRITION PROGRAMME

 • Skin Collagen Synergy
 • Skin Collagen Support

Bekijk de producten van Advanced Nutrition Programme in de webshop


HYDROPEPTIDE

 • Nimni Day Cream
 • Nimni Face Cream
 • Power Luxe: Hydra-Rich Infusion Cream
 • Power Face Serum 
 • Retinol Routine Booster
 • Retinol Eye Renewal
 • Vital Eyes

Bekijk de producten van HydroPeptide in de webshop


ENVIRON

 • Vita-Peptide C-Quence 1 t/m 4
 • Vita-Antioxidant AVST Moisturiser 3 t/m 5
 • Tri-peptide Complex Avance DFP312 Moisturiser
 • Tri-peptide Complex Avance DFP312 Elixer
 • Vita-peptide Eye Gel
 • Vita-Peptide Toner
Bekijk de producten van Environ in de webshop


DERMALOGICA

 • Phyto Nature Firming Serum
 • Phyto Nature Oxygen Cream
 • Dynamic Skin Retinol Serum
 • Super Rich Repair
 • Smart Response Serum
 • Awaken Peptiden Eye Gel
Bekijk de producten van Dermalogica in de webshop

Onmisbaar voor iedereen die een gezonde, jeugdige huid wenst: FaceLite. Hiermee stimuleer je thuis de fibroblast door middel van LED therapie!
 

Favoriete producten die je huid beschermen tegen het afbreken van collageen 
 


We hopen je met deze blog weer wat meer inzicht te hebben gegeven in het belang van collageen aanmaak. En vooral ook dat dit niet zomaar kan door het aanbrengen van een crème of het slikken van een poeder. Wil je meer weten over collageen of ben je benieuwd welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Vraag je Skin Expert of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Jouw uitstraling is onze passie!

Bron afbeeldingen:
 • Van Heek Medical. (2023). De functies van onze 3 verschillende huidlagen. Van Heek Medical. https://vanheek.com/anatomie-huid/
 • Biochemische structuur van aminozuren, peptiden en eiwitten Vectorillustratie Premium Vector. (2022, 7 juni). Freepik. https://nl.freepik.com/premium-vector/biochemische-structuur-van-aminozuren-peptiden-en-eiwitten-vectorillustratie_27950185.htm#page=2&query=aminozuur&position=32&from_view=keyword&track=sph
 • Admin. (2020, 30 september). Hyaluronzuur - NutriKennis. NutriKennis. https://www.nutrikennis.nl/hyaluronzuur/
 • Corpuz, K. (2023, 7 maart). This is what skin concerns look like at every age (20s, 30s, 40s, 50s, and beyond). Real Simple. https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/anti-aging/aging-skin-concerns
 
Gerelateerde producten
Onze klanten vertellen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
.