Whatsapp
 • Zoeken

Het ontstaan, voorkomen en verwijderen van pigmentvlekken

Het ontstaan, voorkomen en verwijderen van pigmentvlekken

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd,  zijn de nieuwe rimpels wordt wel eens gezegd. Waar we ons vroeger insmeerden met olie en dagenlang lagen te bakken in de zon, zijn we hier tegenwoordig een stuk voorzichtiger mee. Ondertussen weten we dat het beschermen van je huid met een zonnebrandcrème belangrijk is. Met name om huidkanker tegen te gaan.Ook pigmentvlekken worden in de meeste gevallen veroorzaakt in combinatie met de zon. En wist je dat huidschade door de zon er soms wel 20 jaar over doet voordat het zichtbaar wordt in je huid? Er zijn daarnaast ook nog eens allerlei andere oorzaken en soorten hyperpigmentatie. We vertellen je alles over het ontstaan van pigmentvlekken en hoe je deze kunt behandelen.HOE ONTSTAAN PIGMENTVLEKKEN?


Pigmentvlekken door anticonceptie of zwangerschap

Zoals we je net vertelden ontstaan pigmentvlekken eigenlijk altijd in combinatie met de zon. Maar vaak zijn er andere oorzaken die hier ook een rol in spelen. Hormonen spelen in de meeste gevallen een grote rol in het ontstaan van hyperpigmentatie. Denk bijvoorbeeld aan anticonceptie of zwangerschap. Is het je wel eens opgevallen dat vooral vrouwen last hebben van pigmentvlekken? De bekende plaatsen voor pigment door anticonceptie of zwangerschap zijn het voorhoofd, jukbeenderen en de bovenlip. Dit wordt ook wel melasma/chloasma of een zwangerschapsmasker genoemd. En nee, daar hoef je dus niet eens zwanger voor te zijn geweest! Vaak zien we, dat na een zwangerschap of wanneer je stopt met anticonceptie, de pigmentvlekken vanzelf een stuk minder worden. Helaas is dit niet altijd het geval en kunnen ontsierende donkere vlekken zichtbaar blijven, ook na een zwangerschap of anticonceptie.


Pigmentvlekken door medicijnen

Een andere oorzaak van pigmentvlekken zijn medicatie. Door het gebruik van bepaalde medicijnen wordt je huid een stuk gevoeliger voor licht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antibiotica. Erg belangrijk om goed uit de zon te blijven en je huid te beschermen als je zo’n vorm van medicatie gebruikt dus.


Pigmentvlekken na acne

Wanneer je wel eens een puist of ontsteking hebt gehad, heb je waarschijnlijk ook gezien dat er soms een donker plekje achterblijft op de plaats van die vervelende pukkel. Dit noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie. Beter bekend als PIH. De vertaling is eigenlijk: pigmentvlek na ontsteking. De ontstekingsreactie zorgt er in deze voor dat de pigmentaanmaak wordt getriggerd. Wanneer je dan in de zon komt, ontstaat er een donkere pigmentvlek op de plek van het puistje.


Pigmentvlekken door stress

Wat?! Pigmentvlekken door stress? Ja helaas, we weten natuurlijk dat stress vaak niet gezond is voor ons lichaam. Maar door de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens een stressperiode, kan er zomaar een vervelende pigmentvlek ontstaan.


Pigmentvlekken door de zon

In de meeste gevallen worden pigmentvlekken getriggerd door een combinatie met zon. De meest bekende variant die ontstaat door te veel zon  is de ouderdomsvlek. Ouderdomsvlekken heten zo omdat ze vaak op latere leeftijd ontstaan. Ze zijn vaak zichtbaar op plekken die veel zon zien. Handen, gezicht, decolleté, armen en benen zijn de meest voorkomende plekken voor ouderdomsvlekken. Deze vlekken worden vaak steeds groter en zijn lastig te behandelen.


Witte pigmentvlekken

Al deze vormen van pigmentvlekken zijn donkere verkleuringen,  maar pigmentvlekken kunnen ook wit zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de huidziekte Vitiligo. Maar ook de witte, kleine vlekjes op bijvoorbeeld je armen en benen zijn een bekende vorm. Zo’n huid met witte vlekjes wordt ook wel eens ‘confettihuid’ genoemd. In het geval van witte pigmentvlekken is het pigment helemaal uit de huid verdwenen. Witte pigmentvlekken verwijderen kan dus niet. Wat wel mogelijk is, is de huid eromheen verhelderen zodat het contrast minder zichtbaar wordt.


HET VERWIJDEREN EN BEHANDELEN VAN PIGMENTVLEKKEN


Pigmentvlekken verwijderen

Het verwijderen van witte pigmentvlekken is niet mogelijk. Het pigment is verdwenen uit de huid en kan niet meer hersteld worden. Donkere pigmentvlekken daarentegen zijn wel goed te behandelen. Pigmentvlekken verwijderen is lastig, maar in sommige gevallen wel mogelijk.


We geven je een aantal tips:

 

Gebruik altijd een zonbescherming

Beschermen is het ALLER belangrijkste, want voorkomen is beter dan genezen!
SPF staat voor Sun Protection Factor. En dit zou voor iedereen het nummer 1 product moeten zijn. De schadelijke UV-straling zorgt namelijk voor huidschade, huidkanker, pigmentvlekken en voortijdige veroudering. Wil je werken op pigmentvlekken, dan zal je je huid eerst moeten beschermen tegen de veroorzaker ervan: de zon. Dit doe je door iedere dag (ja echt iedere dag) je huid te beschermen met ten minste factor 30. Ga je naar buiten, dan breng je deze opnieuw aan en herhaal je dit iedere 2 uur. Op zonnige dagen bescherm je je huid extra met een hoed of pet en zonnebril.

Onze favorieten SPF producten zijn:  

 • Invisible Physical Defense SPF30 – Beschermt je huid direct tegen schadelijke UV-A en UV-B straling en blauw licht van computerschermen en telefoons.

 • Powder-me SPF30 Dry Sunscreen – Heb je je net mooi opgemaakt, moet je je SPF hier overheen aanbrengen. Dat ga je natuurlijk niet doen. Maar nu is je huid dus niet goed beschermd en loop je het risico op verbranden. Met dit droge SPF poeder, breng makkelijk en snel een laagje zonbescherming aan over je make-up. Je huid wordt mooi gematteerd en beschermd. Deze poeder is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 • MeLine BB Cream – Ook een absolute favoriet is de BB Cream van Meline. Deze crème met SPF30 bevat een tintje die kleurcorrigerend werkt op je huid. Zo ben je goed beschermd én heb je een mooie, egale huid.

 • Protection 50 Sport – Dit is dé must-have voor je lichaam. Factor 50, plakt niet, ruikt niet naar zonnebrand en trekt super snel in. Ideaal. Let wel op: als je deze 1 keer hebt gebruikt kun je nooit meer een ander merk gebruiken, want je raakt gegarandeerd verslaafd aan dit product!

 

Exfoliëren

Exfoliëren, peelen, scrubben. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer: verwijderen van doffe, dode huidcellen.

Wanneer je dode huidcellen regelmatig verwijdert, wordt je huid getriggerd om nieuwe huidcellen aan te maken. Door dit vernieuwingsproces komt het pigment in de huid naar de oppervlakte en kan zo afschilferen. Je huid zal er hierdoor fris en helder uit gaan zien en je pigmentvlekken worden lichter. Gebruik het liefst een product met verhelderende eigenschappen en zuren, dit werkt het meest intensief. Hoe effectief een scrub met korrels ook voelt, het doet het minst voor je huid.

Onze favoriete exfoliaties voor pigment:

 • Daily Microfoliant – Eigenlijk ons favoriete product voor iedere huid. De rijstenzymen in dit product verhelderen je huid. Ze ontdekten dit extract toen ze zagen dat de onderarmen van de mensen die in rijstvelden werken super glad en helder zijn. Dit is dus ook precies wat Daily Microfoliant voor je gezicht doet!

 • Rapid Reveal Peel – Onze meest krachtige peeling voor thuisgebruik. Wanneer je een 10-weekse kuur ondergaat zie je je huid transformeren. Je huid is glad, helder en straalt als nooit te voren!

 

Verhelderende ingrediënten

Bepaalde ingrediënten kunnen je huid verhelderen. Een echte krachtpatser hierin is vitamine C. Vitamine C verheldert pigmentvlekken en beschermt je huid door middel van antioxidanten tegen huidschade.

Onze favorieten:

 • Biolumin C Serum en Biolumin C Eye Serum - Beiden verhelderen, hydrateren en beschermen je huid. Voor een stralende, frisse huid!

 • De pigmentlijn van Dermalogica – Deze producten versterken elkaar in het verhelderen en beschermen van de huid. Er zitten ingrediënten in die ervoor zorgen dat de overmatige pigmentaanmaak wordt tegengegaan.

 
Supplementen

Ook van binnenuit is hyperpigmentatie goed te aan te pakken. Een gezonde huid begint tenslotte van binnenuit. Hierdoor zullen de producten die je op je huid aanbrengt krachtiger kunnen werken.

Ons advies:

 • Vitamine C – Zo sterk dat het aan de buitenkant werkt op pigmentatie, zo sterk doet het dat ook van binnenuit. Onze Skin Vit C supplementen zijn gemaakt om te werken in de huid en zal het pigment van binnenuit aanpakken.

 • Vitamine A -  Nog zo’n must-have voor je lichaam. Skin Vit A+ zorgt ervoor dat het pigment minder wordt aangemaakt en breekt het overtollige pigment in de huid af.

 • Antioxidanten  - Om je huid weerbaarder te maken tegen de zon zijn antioxidanten de oplossing. Skin Antioxidant geeft je huid als het ware een factor 15 van binnenuit. Dit betekent niet dat je niet meer hoeft te smeren, maar wel dat je huid minder snel schade oploopt.

 
Pigment behandeltraject

Heb je veel last van pigmentvlekken in je gezicht, stoor je je dagelijks aan die ouderdomsvlek of zie je er altijd vermoeid uit door donkere pigmentverkleuringen rondom je ogen? Ons Pigment behandeltraject is een intensief traject waarbij we door middel van intensieve behandelingen in combinatie met consequente verzorging thuis tot 95% van de pigmentvlekken kunnen aanpakken. In sommige gevallen kunnen we het pigment zelfs helemaal verwijderen! Ben je benieuwd naar de resultaten of  wil je meer informatie over dit traject? Klik dan hier.

We hopen je weer wat hebt opgestoken over het behandelen en verwijderen van pigmentvlekken. Of het nu gaat om hyperpigmentatie, witte pigmentvlekken, PIH of ouderdomsvlekken, we helpen je graag. Wil je graag meer informatie of een advies op maat? Neem dan contact met ons op.
 

Gerelateerde producten
Onze klanten vertellen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
.
Kies een uitvoering:
 • Daily Microfoliant - 74 G (€ 69,00)
 • Daily Microfoliant - 13 G

Bestellen
Kies een uitvoering:
 • 1 pot (60 caps)

Bestellen