Whatsapp

Wat is retinol (vitamine A) en wat doet het voor je huid?

Wat is retinol (vitamine A) en wat doet het voor je huid? Retinol, je hoort en leest er steeds meer over. Het is hét ingrediënt op het gebied van huidveroudering en (bijna) ieder skincare merk heeft wel een retinol product in het assortiment. Maar toch blijft het ook een ingrediënt waar menigeen niet mee durft te beginnen. Want als we iets weten over Retinol is dat het je huid ook flink kan irriteren en zelfs een retinoïden reactie kan geven. In deze blog vertellen we je meer over deze krachtpatser en hoe jij retinol zo kunt inzetten dat je kunt genieten van alle voordelen van dit prachtige ingrediënt.


Wat is Retinol

Laten we bij het begin beginnen. Wat is retinol nu eigenlijk? Retinol is beter bekend als vitamine A. Deze vitamine is essentieel wanneer je graag een gezonde huid wilt bereiken. Je kunt het zien als de zuurstof voor je huid. Het zorgt er namelijk voor dat schade wordt hersteld tot in het DNA, je huid normaliseert én zichtbaar verbetert.

Vitamine A is in verschillende vormen verkrijgbaar. Retinol is een vorm van vitamine A. De meest pure vorm van vitamine A is Vitamine A zuur, ook wel retinoïnezuur genoemd. Deze vorm is dan ook alleen op recept bij de huisarts te verkrijgen. Nu denk je misschien ‘hoe sterker, hoe beter’.  Maar bij vitamine A is dit zeker niet het geval. Breng je ‘zomaar’ vitamine A zuur op je huid aan, dan kun je een geïrriteerde huid verwachten. Vitamine A opnemen is namelijk lastig voor je huid. De vorm van vitamine A, opnametechniek die is gebruikt, de substantie waarin de vitamine A zit en de ingrediënten die in het product zijn gecombineerd zijn hierin heel belangrijk. 


Retinol is dus vitamine A?

Ja klopt, retinol is een vorm van vitamine A. Zoals je nu weet zijn er veel verschillende vormen van vitamine A. Al deze vormen worden uiteindelijk door je huid omgezet in de sterkste vorm, vitamine A zuur. Neem bijvoorbeeld Retinylpalmitaat. Deze vorm van vitamine A legt een relatief lange weg af voordat deze is omgezet in vitamine A zuur. Hierdoor krijgt je huid de mogelijkheid zich aan te passen en verminder je hiermee sterk de kans op zo’n retinoïden reactie. Retinol daarentegen legt een kortere weg af. Hierdoor is het een sterkere vorm, maar krijgt je huid nog steeds de mogelijkheid om zich aan te passen. Mits je het op de juiste manier gebruikt natuurlijk.

metabole route van vitamine a naar rentinol

Wat doet Retinol voor je huid?

Zoals eerder gezegd is vitamine A hét ingrediënt op het gebied van huidveroudering. Vitamine A is dan ook het meest bekend om zijn krachtige werking op rimpels en verslapping. Maar eigenlijk gaat de werking van alle vormen van vitamine A veel verder. Ben je er klaar voor? Dit is wat vitamine A allemaal voor jouw huid kan doen:
 • Normaliseert je huidfuncties
 • Herstelt zonschade tot in je DNA
 • Vermindert overmatige talgaanmaak
 • Verdunt je bovenste huidlaag
 • Verdikt juist de diepere huidlagen
 • Verheldert pigmentvlekken
 • Verbetert de huidtextuur
 • Vervaagt rimpels en fijne lijntjes
 • Verstevigt de huid
 • Verbetert de hydratatie van de huid
 • Verbetert de immuniteit van je huid
 • Maakt je huid weerbaar tegen invloeden van buitenaf zoals UV-straling
 • De conclusie is dus: iedereen heeft vitamine A nodig!


Is Retinol de beste variant vitamine A?

Zoals je nu weet is Retinol één van de sterkere varianten van vitamine A, maar worden uiteindelijk alle varianten omgezet in de sterkste vorm. Kies dus altijd voor een vorm die past bij jouw huid en huidconditie. Kies je voor een mildere vorm dan zul jij ook zeker de voordelen van vitamine A op je huid ervaren.


Wat is de beste vitamine A crème of serum?

Dit is geheel afhankelijk van je huid, huidconditie, huidige skincare routine en wat je graag wilt bereiken met je huid. De basisregel is starten met een gezonde huidbarrière alvorens je start met een vitamine A product. Daarbij is het ook erg belangrijk dat je kiest voor een product van goede kwaliteit.

Bij Skin Care Center bieden we diverse crèmes en serums aan met vitamine A. Al onze merken hebben tenminste 1 retinol product in het assortiment opgenomen. Wel is het belangrijk dat je vitamine A stapsgewijs gaat introduceren aan je huid. Zo kan je huid wennen aan steeds een beetje meer vitamine A zonder de gevoeligheidsreactie. Vind je dit spannend dan kan jouw Skin Expert je hierin natuurlijk altijd begeleiden.

vitamine a retinol serums

Vitamine A voor de huid: lees hier ons stappenplan

 1. 1. Ons advies is om eerst te beginnen met het slikken van vitamine A. Van binnenuit krijg je namelijk geen retinoïden reactie. Het tegenovergestelde juist. Vitamine A supplementen vullen van binnenuit je vitamine A gehalte aan en creëren receptoren op je cellen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je vitamine A crème of serum weer makkelijker wordt geaccepteerd door je huid.
 2. 2. Werk eerst aan je huidbarrière. Dit wil zeggen een gezonde huid die glad en zacht aanvoelt en niet reactief is. Is je huidbarrière niet gezond, dan raden we je aan eerst hiermee te starten. Jouw huid zal nu namelijk nog niet blij worden van vitamine A. Heb je hier hulp bij nodig dan kan je Skin Expert je hierbij helpen.
 3. 3. Begin langzaam met het introduceren. Hoe je dit doet is per product verschillend. Maar geef je huid de tijd om te wennen aan steeds een beetje meer vitamine A of retinol. Ga je iets te snel? Geen probleem, dan zet je gewoon weer een stapje terug.
 4. 4. Bescherm je huid goed tegen UV-straling. De zon breekt vitamine A niet alleen af, maar dit ingrediënt maakt je huid ook zongevoelig. En een gevoelige huid kan weer minder goed tegen vitamine A.
 5. 5. En niet onbelangrijk: Kies je voor retinol dan is het belangrijk dat je kiest voor verse retinol van goede kwaliteit. Vitamine A oxideert namelijk enorm snel door bijvoorbeeld lucht en licht. Kies je voor verse retinol, verpakt in een licht- en luchtdichte verpakking, dan kun je ook daadwerkelijk genieten van alle voordelen van deze vitamine. Kies dus niet zomaar voor een retinol product!


Onze producten met retinol

Bij Skin Care Center hebben we een aantal producten in het assortiment:
 • Advanced Nutrition Programme - Skin vit A+.
  Vitamine A van binnenuit zorgt voor makkelijker opbouwen van de vitamine A in je crème of serum. Deze supplementen zijn ontwikkeld om te werken in je huid en hebben hiervoor de juiste dosering. Het beetje vitamine D dat is toegevoegd zorgt er tevens voor dat je vitamine A ook nog eens beter door je lichaam wordt opgenomen. Dit product is wat ons betreft essentieel voor iedereen. Maar zeker als je graag ook vitamine A op je huid wilt gebruiken.
 • Environ - AVST en C-Quense 1 t/m 5
  Zeg je vitamine A dan zeg je Environ. Het merk Environ is namelijk volledig ontwikkeld rondom vitamine A. Door het unieke Vitamin Step-up System introduceer je stap voor stap vitamine A aan de huid. De combinatie met vitamine C zorgt er vervolgens voor dat de vitamine A wordt geboost. Wanneer je voor deze producten kiest adviseren we je dit altijd in samenwerking te doen met één van onze Environ Experts. Zo haal jij alle voordelen uit dit prachtige merk.
 • Hydropeptide - Retinol Routine Booster
  De naam zegt het al, het boost je huidroutine met retinol. Deze retinol zit ingekapseld waardoor de ingrediënten langzaam worden afgegeven aan de huid. Dit zorgt ervoor dat de retinol beter wordt geaccepteerd en reactie wordt geminimaliseerd. Dit product is te gebruiken onder je crème in de avond.
 • Hydropeptide - Retinol Eye Renewal
  Het retinol product van HydroPeptide voor rondom de ogen. Een lager percentage retinol gecombineerd met een peptide die dezelfde werking heeft als retinol, maar milder is voor de delicate oogzone. Dit product is een vitamine A crème en is te gebruiken in de avond.
 • Dermalogica - Dynamic Skin Retinol Serum
  3 verschillende soorten retinol die in synergie samenwerken om beter door de huid verdragen te worden en alle voordelen van vitamine A aan de huid te geven. Te gebruiken onder je crème in de avond.
 resultaat retinol vitamina a voor en na

Wanneer kan je beter geen Retinol gebruiken?

Ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je een zwakke of kapotte huid barrière? Gebruik dan liever geen producten met vitamine A. De uitzondering hierop is eventueel met de producten van Environ.
Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op, onze Environ experts helpen je graag verder!

We hopen je met deze blog meer inzicht te hebben gegeven in vitamine A en haar krachtige werking. Ben je nu benieuwd of dit ingrediënt passend is in jouw huidige routine? Neem dan contact met ons op of vraag ernaar bij jouw Skin Expert! 
Gerelateerde producten
Onze klanten vertellen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
.
Kies een uitvoering:
 • SKIN VIT A+ - 60 Stuks

Bestellen